Verbeteren van levenskwaliteit en seksualiteit van gynaecologische kankerpatiënten

Low-level lasertherapie ter verzachting van nevenwerkingen bij gynaecologische kankerpatiënten

In 2020 werden er in België meer dan 3000 patiënten gediagnosticeerd met een gynaecologische kanker. Ondanks de sterke vooruitgang in de behandeling van kanker, blijven de bijhorende kankertherapie-gerelateerde neveneffecten een significant probleem. Met dit project willen we focussen op het verminderen van twee complicaties die een enorme impact hebben op de levenskwaliteit van verscheidene gynaecologische kankerpatiënten.

Radiotherapie-geïnduceerde vaginale toxiciteit (RIVT)

Patiënten met kanker van de baarmoeder ondergaan in de eerst plaats een chirurgische ingreep. Afhankelijk van de ernst van de kanker wordt er soms geopteerd om de patiënte nog een aanvullende behandeling te geven bestaande uit bestraling en/of chemotherapie. Zowel uitwendige als inwendige bestraling van het bekken kan voor vaginale complicaties zorgen, ook wel RIVT genoemd. RIVT wordt onder andere gekenmerkt door vaginale droogte, verminderde vaginale elasticiteit en pijn tijdens seksuele activiteit. Dit kan leiden tot een daling van de levenskwaliteit van vele gynaecologische kankerpatiënten. Er bestaan behandelingsopties voor de verschillende aspecten van de behandeling gerelateerde nevenwerkingen, maar helaas is er nog geen gouden standaard die alle symptomen van RIVT kan verhelpen. In dit project wordt de werkzaamheid van lasertherapie binnen de preventie van RIVT bestudeerd aan de hand van een klinische studie.

Haarverlies

Indien er kans is op herval bij een gynaecologische kankerpatiënten, wordt er soms voor gekozen om naast de chirurgische ingreep ook chemotherapie te geven. Ongeveer 65 tot 80% van de kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, hebben te kampen met haarverlies. Deze nevenwerking heeft een sterke impact op hun levenskwaliteit, aangezien haarverlies vaak geassocieerd is met een daling in het zelfvertrouwen en zelfbeeld van de patiënten. Momenteel wordt hoofdhuidkoeling toegepast om haarverlies te voorkomen bij kankerpatiënten die een bepaalde chemotherapie ondergaan. Hierbij wordt d.m.v. een ijskap de doorbloeding van de hoofdhuid verminderd, waardoor de haarwortels minder effect ondervinden van de chemotherapie. Deze preventiemaatregel is echter niet efficiënt genoeg en brengt nevenwerkingen met zich mee (bv. hoofdpijn en misselijkheid). In dit project wordt onderzocht of lasertherapie haaruitval door chemotherapie kan voorkomen.

 

Onderzoeksgroep: Limburg Clinical Research Center (LCRC), UHasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg
Onderzoekers: Prof. dr. Jeroen Mebis, MSc. Marithé Claes, dr. Jolien Robijns, MSc. Joy Lodewijckx, Dr. Philippe Bulens en Dr. Evelyne Van de Werf.