Kanker anders belicht: Bioluminescentie beeldvorming als krachtige tool voor translationeel kankeronderzoek.

Het wetenschappelijk kankeronderzoek maakte het voorbij decennium een grote ontwikkeling mee, en vele nieuwe potentiële therapieën zagen hierbij het daglicht. Daarvoor maakt men in eerste instantie gebruik van in vitro modellen om later de overstap te maken naar kleine proefdieren. Er bestaan intussen veel elegante proefdiermodellen die ons toelaten om nieuwe kandidaat-behandelingen te testen in een “in vivo” situatie. Eén van de belangrijkste methodes die tegenwoordig gebruikt worden in de klinische diagnostiek, is de medische beeldvorming. De ontwikkeling van nieuwe krachtige toestellen leidde bovendien ook tot de ontwikkeling van medische beeldvormingstechnieken specifiek voor het proefdieronderzoek, waarbij een erg hoge gevoeligheid en een goede beeldkwaliteit wordt behaald. Dit laat onderzoekers toe om binnen dezelfde dieren doorheen de tijd veranderingen te detecteren op alle niveaus: organen, weefsels, cellen en zelfs moleculen of genetische veranderingen. Dit faciliteert de vertaalslag naar de patiënt en kan helpen om de ontwikkeling van nieuwe therapeutische strategieën te versnellen.

In dit onderzoek zullen we bioluminescentie- en fluorescentiebeeldvorming gebruiken om de werking van een nieuwe kankertherapie in beeld te brengen in levende proefdiermodellen doorheen de tijd. Hiervoor maken we gebruik van het IVIS Lumina III toestel van het LIKAF.

Onze nieuwe kankertherapie is gebaseerd op tandstamcellen die als drager dienen voor een therapeutisch gen. Aan de hand van dit mechanisme proberen we om enkel de tumorcellen aan te vallen en zoveel mogelijk gezond weefsel te sparen, en zo uiteindelijk de nadelige effecten van de therapie voor de patiënt zo laag mogelijk te houden.

In eerste instantie zullen we verschillende muis-tumorcellijnen gebruikt worden als proof-of-concept om de efficiëntie van de therapie te bepalen, en om te onderzoeken of er een verschil is in efficiëntie tussen verschillende tumortypes. Zo krijgen we een goed beeld over de verschillende kankertypes waarbij deze therapie in een latere fase getest kan worden. Daarna zullen tandstamcellen gebruikt worden als drager van het therapeutisch gen, en wordt deze therapie getest als nieuwe gerichte therapie voor hoofd- en halskanker.

Onderzoeksgroep: BIOMED, UHasselt
Onderzoeker: Prof. Dr. Esther Wolfs