Nieuwe behandelingsregimes voor buikvlieskanker

Internationale erkenning voor Limburgse onderzoeksgroep

Colorectale kanker of dikke darmkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende vorm bij mannen (na prostaatkanker en longkanker). Mensen jonger dan 40 krijgen zelden dikke darmkanker. De frequentie neemt snel toe na de leeftijd van 50.

Dikke darm- en buikvlieskanker

Buikvlieskanker ontstaat doordat tumorcellen zich verspreiden in de buikholte en zich vasthechten aan het buikvlies dat zowel de binnenkant van de buikwand als de organen bekleedt. Deze tumorcellen zijn vaak afkomstig van een primaire tumor zoals bijvoorbeeld in de dikke darm.

Jaarlijks worden in Vlaanderen meer dan 8.000 nieuwe gevallen van colorectale kanker vastgesteld. De correcte incidentie van buikvlieskanker is onduidelijk door een lage gevoeligheid van de bestaande pre-operatieve beeldvorming en de heterogeniteit van de gepubliceerde methodes en resultaten.

Buikvlieskanker wordt gedetecteerd gedurende de verwijdering van de primaire tumor in ongeveer 5% en ontwikkelt zich later in het ziekteverloop in 4-19% van de patiënten. De gerapporteerde incidentie van buikvlieskanker gevonden bij de autopsie van patiënten die overleden zijn aan colorectale kanker varieert tussen de 40-80% .

In het verleden namen oncologen en chirurgen aan dat buikvlieskanker identiek was aan verafgelegen uitzaaiingen, vandaar beschouwden ze het als een ongeneesbare component.

Recente studies geleid door Prof. Kurt van der Speeten spitsten de aandacht toe op het verwijderen van de volledige macroscopische tumor (cytoreductieve chirurgie, CRS) en intra-operatieve chemotherapie om de overblijvende microscopische tumor te elimineren (Hypertherme Intraperitoneale Peroperatieve Chemotherapie, HIPEC). De resultaten van deze studies zijn uiterst aanmoedigend. Parallel wordt het farmacologisch bewijs voor deze benadering nog verder versterkt.

Honorary Membership

Prof. dr. Kurt Van der Speeten ontving de tweejaarlijkse ‘Honorary Membership of the Brazilian Society of Surgical Oncology’ voor zijn significante bijdrage aan de klinische praktijk en het
farmacologisch onderzoek voor de behandeling van buikvlieskanker.

Onderzoeksgroep: LCRC,UHasselt,ZOL , MedStar Georgetown University, Hospital Washington en Cataherina Ziekenhuis Eindhoven
Onderzoeksteam: Prof. dr. Kurt Van der Speeten, Prof. dr. Paul Sugarbaker, Prof. dr. Robert Carleer, Prof. dr. Peter Adriaensens, Prof. dr. Ignace de Hingh en Dr. Lieselotte Lemoine