Project ‘Buikvlieskanker of peritoneale carcinomatose (PC)’

Buikvlieskanker of peritoneale carcinomatose (PC) ontstaat doordat tumorcellen zich verspreiden in de buikholte en zich vasthechte, aan het buikvlies dat zowel de binnenkant van de buikwand als de organen bekleedt.

Deze tumorcellen zijn afkomstig van een primaire tumor, vaak van digestieve of gynaecologische origine. Anderzijds kan de intraperitoneale verspreiding van deze losse tumorcellen het gevolg zijn van een chrirugisch trauma, het beschadigen van lymfe- en bloedvaten of door manipulatie van de primaire tumor.

Colorectale kanker is de derde meest voorkomende kanker en de vierde belangrijkste kanker gerelateerde doodsoorzaak. De correcte incidentie van PC is onduidelijk door een lage gevoeligheid van de bestaande preoperatieve beeldvorming en de heterogeniteit van de gepubliceerde methodes en resultaten.

In 2013 rapporteerde het Belgisch Kanker Register 8670 nieuwe diagnoses van colorectale kanker. PC wordt in 5% van de gevallen gedetecteerd tijdens de resectie van de primaire tumor en ontwikkelt pas achter in 4-19% van de patiënten. De incidentie van PC vastgesteld tijdens de autopsie van patiënten die gestorven zijn aan colorectale kanker varieert van 40% tot 80%.

Kurt Van der Speeten